Ontwikkeltraject Veterinair Leidinggevenden
Nuttig voor elke dierenarts! Het is een jaar investeren in jezelf. ‘Maartje Steendam, DK Het Overbosch’
Durf in de spiegel te kijken, het levert je veel op. ‘Caroline Stelma, DK Schuytgraaf’. Lees interview met Caroline in TvD augustus 2015
OVL - NIEUWE STIJL -
Start 22 november 2022
Het OVL is na 9 jaar in een nieuw jasje gestoken. Een deel van de bijeenkomsten is nu online. De fysieke bijeenkomsten zullen plaats vinden buiten filetijd.
Meer contactmomenten, Minder reistijd
Wat is het?
Leidinggeven is een vak apart. Dat hebben al vele veterinair leidinggevenden aan den lijve ondervonden. Vaak neemt een van de praktijkeigenaren deze rol op zich, maar ook andere medewerkers krijgen vaak leidinggevende taken. In de praktijk van alledag ervaren zij dat hierbij veel nieuwe inzichten en vaardigheden komen kijken, die ze in hun oorspronkelijke opleiding niet hebben geleerd. Vaak worden deze vaardigheden door vallen en opstaan verworven.
Praktijkeigenaren en leidinggevenden benaderen ons regelmatig met vragen over het verbeteren van hun eigen functioneren en dat van hun team. Deze vragen vormen het uitgangspunt van dit ontwikkeltraject.
- Hoe betrek ik mijn personeel (nog) meer bij mijn praktijk?
- Hoe kom ik beter tot mijn recht?
- Hoe ga ik überhaupt om met personeel?
- Hoe kan ik meer halen uit mijn rol als leidinggevende?
- Hoe behoud ik mijn werk/privé-balans?
De meeste veterinair leidinggevenden zijn doeners. Ze zoeken praktische hulpmiddelen en vaardigheden. Elke keer weer zien we bij de leidinggevenden die (met hun praktijk) een succesvolle verandering ondergaan, dat deze verandering wordt voorafgegaan door een stuk persoonlijke ontwikkeling. Ook vanuit het Ontwikkeltraject Jonge Dierenartsen is gebleken dat persoonlijke ontwikkeling over een langere tijd de ruimte geeft om blijvende verandering en groei teweeg te brengen.
Je kunt tenslotte pas leidinggeven als je leiding neemt over jezelf.
Het Ontwikkeltraject Veterinair Leidinggevenden grijpt dan ook steeds terug op het ontdekken van de eigen sterke punten en van datgeen wat iemand belemmert om zich daarin verder te ontwikkelen. Uiteraard krijgt u vaardigheden mee die direct in de dagelijkse praktijk zijn toe te passen. Het doorbreken van oude patronen kost echter tijd. Kiezen voor dit ontwikkeltraject betekent dat u bereid bent aan de slag te gaan voor échte, blijvende verandering.
Wat onderscheid dit programma van andere programma’s?
- Je gaat je verdiepen in jezelf, en je medewerker, de menskant. Hoe universele communicatie en interactie werkt. Dat dat veel meer is dan een cursus ‘communicatie’. Zoals Einstein zo mooi aangaf ‘het splitsen van een atoom is gemakkelijker dan communiceren’. Wij gaan dus met elkaar verder dan het splitsen van een atoom!
- Het OVL heeft effect op jezelf als mens, en vooral op het effect dat je gaat hebben in de interactie met anderen. Ook je kinderen en partner..
- Je raakt enorm geinspireerd en je wereldbeeld zal flink vergroot worden door allerhande zaken waarvan je nu het bestaan niet eens weet. En dat vergroot je persoonlijke gereedschapskist.
Programma
Het ontwikkeltraject bestaat uit de volgende onderdelen:
- Persoonlijkheidstest en 360 graden feedback
- Intakegesprek en bespreken uitslag op uw praktijk
- 10 trainingsdagen/intervisie
- Medewerker-tevredenheidsonderzoek
- Persoonlijke begeleiding
Persoonlijkheidstest en intakegesprek
Aan de start van het traject maakt u een professionele persoonlijkheidstest die in kaart brengt wat uw talenten zijn en welke competenties goed, redelijk of moeilijk ontwikkelbaar zijn. De uitkomst van deze test bespreekt u tijdens het intakegesprek met de coach van Spaarne Veterinair op uw praktijk. Daarnaast bespreken we in het intakegesprek uw rol in de praktijk en uw leerdoelen voor het komende jaar.
Trainingsdagen/intervisie
Het ontwikkeltraject bestaat uit twee delen. Iedere deelnemer volgt beide delen. Leiderschap wordt namelijk voorafgegaan door persoonlijk leiderschap.
1e deel: Persoonlijk leiderschap centraal
Het doel van dit eerste deel is om te ontdekken waar uw sterke kanten liggen. Dat begint met het maken en bespreken van de professionele persoonlijkheidstest. In de trainingen gaan we verder aan de slag met uw drijfveren, kwaliteiten en doelen. Daarnaast werken we aan praktische, vooral communicatie, vaardigheden die u direct kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Tijdens de intervisie is er ruimte om vraagstukken uit de praktijk op een constructieve manier inzichtelijk te maken. Na het eerste deel bent u in staat om vanuit uw eigen kracht te werken met mensen. Ondersteund door een scala aan opgedane vaardigheden.
Trainingsdag 1 – fysieke bijeenkomst
- Introductie/kennismaking & Gespreksvaardigheden
- Training Intervisie
Trainingsdag 2 – online bijeenkomst 2 dagdelen
- Persoonlijk leiderschap & zelfcoaching
- Intervisie
Trainingsdag 3 – fysieke bijeenkomst
- Assertiviteit & stress
- Intervisie
Trainingsdag 4 – fysieke bijeenkomst
- Workshop: “Ontdek uw persoonlijke missie”
Trainingsdag 5 – online bijeenkomst 2 dagdelen
- Effectief samenwerken, Timemanagement
- Intervisie
2e deel: Personeel centraal
We gaan werken aan: functionerings en -beoordelingsgesprekken, competentiemanagement, missie en visie, teamontwikkeling en wederom jezelf. En niet omdat het moet, maar omdat u het zo wilt! We gaan samen met uw praktijk van Talent naar prestatie. Het samen leren, ervaren en delen in de groep, ondermeer via de intervisie, staat ook in dit deel centraal.
Trainingsdag 6 – online bijeenkomst 2 dagdelen
- Wat verwacht het personeel van een leidinggevende?
- Intervisie
Trainingsdag 7 – fysieke bijeenkomst
- Competentie- en talentmanagement als vertrek voor functionerings- en beoordelingsgesprekken
- Intervisie
Trainingsdag 8 – fysieke bijeenkomst
- Implementeren van een effectieve functionerings-en beoordelingscyclus binnen de eigen praktijk
- Intervisie
Trainingsdag 9 – online bijeenkomst 2 dagdelen
- Aan de slag met teamontwikkeling
- Intervisie
Trainingsdag 10 – fysieke bijeenkomst
- Werven van personeel: hoe doe je dat?
- Intervisie
Intervisie
Ondersteuning en motivering vanuit de groep is van grote waarde. Intervisie is daarom een belangrijk onderdeel van het traject. In de groep wisselen de deelnemers ervaringen uit met betrekking tot hun functioneren. Ze brengen tijdens de intervisie situaties of problemen uit de praktijk in, waarna de rest van de groep hierover vragen stelt en uiteindelijk inzicht/advies uitbrengt.
360 graden feedback
De 360 graden feedback vormt een wezenlijk onderdeel van het onderdeel competentiemanagement. Door op een gestructureerde manier actief feedback te vragen omtrent uw eigen functioneren, ervaart u dit middel als onderdeel van uw functionerings- en beoordelingscyclus.
Persoonlijke begeleiding
Gedurende een jaar wordt u door de professionele trainers en coaches van Spaarne Veterinair in groepsverband en daar waar nodig persoonlijk begeleid bij uw ontwikkeling. Een jaar lang is uw coach beschikbaar om u te ondersteunen.
Voor wie?
Veterinair leidinggevenden (dit kunnen ook niet-dierenartsen zijn) die bestendige verandering willen. Geen snelle training waarin u louter vaardigheden leert, maar échte, duurzame verandering! En dat vraagt durf, tijd en inzet.
Nascholingspunten
Het OVL is met 76,5 nascholingspunten geaccrediteerd.
Waar en wanneer?
De tien dagen waarop de groep bijeenkomt, vinden plaats bij ons op kantoor in Haarlem en online. De data voor het komende jaar zijn:
- Trainingsdag 1 23 november 2022 fysieke bijeenkomst 13.00-21.00
- Trainingsdag 2 20 december 2022 fysieke bijeenkomst 13:00-21:00
- Trainingsdag 3 24 januari 2023 fysieke bijeenkomst 13:00-21:00
- Trainingsdag 4 16 februari 2023 09:00-12:30 online
- Trainingsdag 5 23 maart 2023 09:00-12:30 online
- Trainingsdag 6 20 april 2023 fysieke bijeenkomst 13:00-21:00
- Trainingsdag 7 23 mei 2023 fysieke bijeenkomst 13:00-21:00
- Trainingsdag 8 27 juni 2023 09:00-12:30 online
- Trainingsdag 9 5 september 2023 fysieke bijeenkomst 09:00-17:00
- Trainingsdag 10 11 oktober 2023 fysieke bijeenkomst 09.00-17.00
Trainers
Bernadette van den Brink
Groepsgrootte
Het minimum aantal deelnemers voor het OVL is 7 deelnemers per groep en het maximale aantal deelnemers per groep is 10 deelnemers.
Wat kost het?
Het OVL kost €4.195 excl btw per deelnemer, inclusief kosten voor locatie, lunch en drinken.
Dit is inclusief de 10 trainingsdagen, persoonlijkheidstest, intakegesprek op de praktijk, medewerker-tevredenheidsonderzoek, 360 graden feedback en persoonlijke begeleiding, evaluatie gesprek.